Източник на изображение: pixabay.com

Плюсовете на компетентния юрист-домоуправител; как да съберем по чл. 410 ГПК със заповедно производство парите от некоректните етажни собственици

Отношенията между отделните собственици на апартаменти в един жилищен вход са доста сложни и често подлежат на множество метаморфози, които трудно можем да разберем.

Да се наеме професионален домоуправител, който не познава хората, с които ще работи от една страна е най-разумното решение, именно защото той ще е безпристрастен и ще стои встрани от каквито и да било интриги, съседски клюки и нападки на лична основа.


Професионалният домоуправител не е следовател, нито пък детектив и от него не бива да се очаква да изслушва и проявява разбиране и съчувствие към всеки член на домакинствата, но той трябва да бъде изключително комуникативен, много общителен и добър психолог, за да успее да овладее ситуация на спор, кавга или проблеми с живущи във входа, които не плащат редовно таксите си или такива, които не желаят да съдействат при събиране на пари за ремонт или общи дейности, свързани с общите части на етажната собственост.

Тъй като за решаването на подобни казуси се налага да се позовем на Закона за управление на етажната собственост, най-големия коз на един професионален домоуправител е той да е и юрист.
Кои са плюсовете на юриста-домоуправител?
На първо място това, че той познава закона в детайли и може незабавно да се позове на него във всяка една ситуация. Това дава тежест на решенията на професионалния домоуправител и те се отличават с компетенцията на човек, който знае какво прави и как да защити правата на своите клиенти.

Събирането на парите от некоректните етажни собственици е един от най-съществените въпроси, които трябва да разреши професионалният домоуправител.
За съжаление, почти всеки професионален домоуправител се сблъсква с този казус и търси начини да излезе от ситуацията, така че взимането на дължимото да стане лесно, бързо и без проблеми.

Това се постига, като професионалният домоуправител се обръща към юрист или адвокат, за да се възползва от чл. 410 ГПК. Подготвят се нужните според Закона документи, за да се представят те пред съда. Издава се заповед за изпълнение на парично задължение, според която се изисква да се изплатят нужните такси от страна на некоректните съседи. Тъй като заповедта се издава без да се изискват всички доказателства, а само на база на твърденията на заявителя и част от документите на входа, че длъжниците са некоректни при плащанията, процедурата е доста по-бърза в сравнение с класическото съдебно производство.
Чрез тази заповед, събирането на неплатени такси става значително по-лесно.
Разбира се, след като бъде издадена заповед за изпълнение, тя подлежи на обжалване от страна на длъжника и тогава законът позволява да бъде водено гражданско дело. Определено обаче познаването на законите и юридическото образование на професионалния домоуправител или наличието на юрисконсулт във фирмата,биха били от полза в подобни случаи, защото при тези казуси се стига до юридически термини и процедури, при които юридическите познания са абсолютно необходими.

Вашият коментар